​Specialklub under DKK for racen Stabyhoun

Racen stammer fra Holland. NVSW er den hollandske klub.

HD/AD/CDF

HD - Hoftedysplasi – i daglig tale kaldet HD – er en lidelse, hvor lårbenshovedet og hofteskålen ikke er tilpasset hinanden optimalt. Det kan give anledning til fejlbelastning af leddet og udvikle sig til smertevoldende slidgigt.

HD er en arvelig betinget sygdom. Arvegangen er ”polygenetisk” d.v.s. at flere forskellige gener afgør, om en hund får HD. Og da arvegangen ikke er ”direkte”, så kan lidelsen ”poppe” op selvom begge forældredyr er frie. Hvis hunden er arveligt disponeret, har den stor risiko for at udvikle HD, især hvis den udsættes for negative miljøpåvirkninger som forkert fodring, overdreven motion eller hurtig vækst.


I avlen gøres der en indsats for at modvirke denne lidelse. Afkom kan kun stambogsføres, når begge forældre før parring har en officiel HD-status registreret i DKK.

En test for HD foregår ved, at man hos dyrlægen får taget røntgenbilleder af hundens hofteled, når hunden er mindst 12 måneder gammel. Inden fotograferingen skal ejeren købe og udskrive en rekvisition på hundeweb (se vejledning nedenfor). Dyrlægen sender billederne til DKK, som oplyser om HD-status og registrerer dette på hundeweb.
Man tildeler herefter hunden en HD grad fra A-E. HD A og B betragtes som HD-fri. Hunde med status C har let HD, men kan anvendes i avl. Hunde med status D og E bør ikke anvendes i avl.

En opdrætter kan kun sørge for, at fundamentet for en god HD-status er i orden. Som hvalpekøber kan du sørge for at undgå negative miljøpåvirkninger – sørg f.eks. for;

 • at din hvalp får et godt kvalitetsfoder,
 • at din hvalp ikke bliver overvægtig – overvægt kan øge risikoen for HD,
 • ​at din hvalp ikke vokser for hurtigt – ses ved hundefoder med alt for højt energi indhold,
 • at din hvalp ikke udsættes for alt for mange trapper,
 • at undgå overdreven motion førend hunden er udvokset – eksempelvis agility, cykelture, løb på hårde overflader og spring fra højder (f.eks. ud af bilen). En god huskeregel er, at ens gåture med hvalpen er 1 minut pr. uge hvalpen er – dvs. en hvalp på 10 uger bør kun være på gåtur i 10 minutter.

AD - Albueledsdysplasi

Albueledsdysplasi – i daglig tale kaldet AD – kan opstå af flere primære lidelser, der via fejlbelastning af leddet forårsager udvikling af slidgigt i albueleddet og dermed forvolde smerter.

​AD er ligesom HD en multifaktoriel nedarvet lidelse, hvor hundens arvelige dispositioner sammen med negative miljøbelastninger er afgørende for, om den udvikler slidgigt og i hvilken grad.

​Hvis man vil anvende sin hund i avlen, skal man – ligesom ved HD – kende AD-status på sin hund. Testen for AD foretages som røntgenfoto, når hunden er mindst 12 måneder gammel.

Dette kan med fordel tages samtidig med HD-foto og der skal ligeledes bestilles rekvisition iva hundeweb.

AD-graderne er 0, 1, 2 og 3. AD-status 0 og 1 kan anvendes i avl.

​​

Som hvalpekøber kan man tage de samme forholdsregler som ved HD for at undgå negative miljøbelastninger.

Rekvisition på hundeweb

Når du skal have lavet en sundhedsundersøgelse på din hund og du gerne vil have registreret svaret i DKK’s database skal du købe en rekvisition forud for undersøgelsen.

 1. Gå på hundeweb.dk
 2. Klik på ”rekvisitioner
 3. Tryk på ”Køb rekvisition” i venstre side under ”Røntgenundersøgelse”
 4. Hvis du ikke allerede har logget in, så bliver du bedt om at gøre det nu.
 5. Indtast ønsket dato (så du skal bestille tid hos dyrlægen først)
 6. Sæt kryds ved HD eller AD
 7. Vælg klinik – det er ikke alle dyrlæger, som er godkendt til at tage HDfoto
 8. Vælg dyrlæge
 9. ​Klik på ”bestil rekvisition” og gå til kasse
 10. ​Du modtager rekvisitionen på e-mail kort tid efter. Udskriv og medbring denne til dyrlægen.

​​Her kan du se mere om HD og AD: Link til DKK - sundhed og sygdom.

CDF – Cerebral dysfunktion

Cerebral dysfunktion – i daglig tale kaldet CDF – er en genetisk betinget neurologisk sygdom. Sygdommen er arvelig. Det er en genetisk mutation, som forårsager en ændret adfærd hos hvalpe. Hvalpe, der har sygdommen, vil når de er ca. 6 uger gamle begynde at udvise en afvigende og impulsiv adfærd, hvor de gentager de samme bevægelser – såsom at snurre omkring sig selv, gå frem og tilbage osv. Hvalpe, der er ramt af CDF er meget aktive og spiser lidt. De dør desværre inden for få måneder.

CDF er en arvelig recessiv (skjult) sygdom, hvilket betyder, at en hvalp kun får symptomer, hvis begge forældredyrene har den genetiske fejl.

Man kan teste for CDF. Testen er en blodprøve, som man får taget ved egen dyrlæge. Hunden skal ikke have en bestemt alder for, at man kan teste for genfejlen.

Dyrlægen skal ved Laboklin i Tyskland bestille en rekvisition. Blodprøven sendes derefter af dyrlægen til Laboklin, der tester for genfejlen. Man får som oftest svar på testen omkring en uge efter, at blodprøven er taget. Man får et certifikat fra Laboklin, hvoraf CDF-statussen fremgår. 

Dette certifikat skal sendes til DASK, der så sørger for, at ens hund bliver registreret med CDF-statussen på ZooEasy. Hvalpe af forældredyr, hvor begge er testet frie for CDF, kan ikke være bærer af genet, og de er derfor automatisk frie for genet.

Der findes 3 forskellige betegnelser – CDF-fri, CDF-bærer og hunde, der har CDF.

Man skal for at anvende sin hund i avl kende CDF-statussen på sin hund. En hund, der er bærer af CDF-genet kan sagtens anvendes i avlen. Man må bare ikke parre 2 bærer af genet med hinanden – dette vil give hvalpe med genfejlen. 

Anvender man en bærer i avlen, skal den derfor altid kobles med en hund, der er CDF-fri. Hvalpene fra et kuld, hvor det ene af forældrene er bærer og det andet er fri, skal testes for genfejlen for at kunne indgå i avlen.​​​

Dansk Stabyhoun Klub

​Klubbens vigtigste formål er at udbrede kendskabet til Stabyhoun, en pragtfuld hollandsk jagt- og familiehund.

Rundt om racen

Ønsker du at lære mere om racen inden du tager en beslutning?

Læs mere her

​Bliv medlem

Som medlem modtager du 4 blade årligt og støtter klubbens arbejde.

Læs mere her

Kontakt os i dag​

Ønsker du at høre mere om Stabyhouns og klubbens arbejde.

​Send os en e-mail: mail@stabyhoun.dk