​Specialklub under DKK for racen Stabyhoun

Racen stammer fra Holland. NVSW er den hollandske klub.

Parringsaftale

Når parringsanmodningen er godkendt af DASK, så skal tæveejer og hanhundeejer selv indgå en parringsaftale.

DET PRAKTISKE
​Tag som tæveejer og hanhundeejer en dialog om, hvordan begge parter har forestillet sig, at det skal foregå.​​

Hvornår forventes tæven at komme i løbetid? Det er rart at vide nogenlunde, hvornår der skal være plads i kalenderen. Tæveejeren kan give besked, når tæven starter på sin løbetid. Herfra går der typisk 7 - 12 dage mere, før hun er klar.​​

Det er normalt tæven, der besøger hanhunden, men der kan være grunde til at aftale noget andet. Man kan også aftale, at tæven bliver passet hos hanhunden i nogle dage - eller omvendt.​​

Hvor mange gange er hanhundens ejer villig til, at hundene parrer / forsøger at parre? Det er meget almindeligt at parre to gange - dette kan være to dage i træk eller to gange med en dags mellemrum. Hvis tæven har fået foretaget progesteron-måling hos en dyrlæge med speciale i reproduktion, så ved man, hvilken dag tæven har haft ægløsning. Det er optimalt at parre to dage efter ægløsningen. Hvis tæveejeren selv vurderer, hvornår tæven er klar, så kan man komme ud for, at hanhunden ikke er så interesseret i at parre, og så kan man måske være nødt til at mødes og forsøge over flere dage. Man kan også risikere, at hundene godt nok parrer, selvom det ikke er det optimale tidspunkt - men at tæven så ikke bliver drægtig.. Der er forskel på det progesteron-målingsudstyr, som dyrlægerne benytter. Vi har set eksempler, hvor tæveejer har fået angivet en forkert dag - hanhunden ville ikke parre tæven - de tog til en anden dyrlæge med det rigtige udstyr og fik at vide, at tæven ikke var klar endnu. 

SKRIFTLIG PARRINGSAFTALE

Vi anbefaler, at parterne indgår en skriftlig parringsaftale. Denne kan sagtens underskrives, så snart I indgår en aftale om parring, men typisk bliver den først udfyldt og underskrevet, når I mødes til parring. Det er dog en god idé at have talt punkterne igennem først.


Parringsafgiften / betalingen til hanhundeejeren

kan aftales som en af disse muligheder:

  • Betaling kontant efter parring kr. ______________   ​Såfremt tæven går tom, har ejeren da ret til omparring - ja - nej.
    ​Vælger man denne måde, så er prisen typisk samme pris, som det en hvalp sælges for. Der kan også aftales gratis omparring, hvis tæven f.eks. kun får 2 hvalpe.
  • Betaling kontant á conto efter parring kr._____________ plus kr.____________ pr. levende født hvalp. Betaling pr. hvalp erlægges senest ___ dage efter fødslen.
    Denne måde deler udgiften lidt op for tæveejeren. Typisk skal betaling pr. hvalp først erlægges, når hvalpene er 3 uger. Så er de ovre den kritiske periode, og der er stor chance for, at de alle overlever. Der er mange måder, man kan dele disse beløb op på, men anbefalingen fra DASK er, at den samlede betaling ikke overstiger prisen for en hvalp.
  • Betaling kr. ___________ pr. levende født hvalp. Erlægges senest _____ dage efter fødslen.
  • En parringshvalp af det pågældende kuld.
    ​Hvis denne mulighed vælges, er der nogle overvejelser, som man bør gøre sig - disse er fint oplistet i DKK´s parringsaftale

DKK´s parringsaftale-blanket

​DKK har også en parringsaftaleblanket på engelsk.

​Desuden finder du blandt DKK´s blanketter et Parringsbevis. Når en dansk tæve parrer med en dansk hanhund, er det dog også muligt at godkende parringen online, når hvalpekuldet registreres.

HVORDAN FOREGÅR EN PARRING

Det er fordelagtigt, at hundene mødes i en lille privat indhegnet have, hvor man kan være uforstyrret, og hvor hundene kan lege frit, men er under opsyn, så man altid har mulighed for at gribe hurtigt ind og hjælpe, når der bliver behov for dette. Er det meget koldt, kan man være inde. Her er det vigtigt, at gulvet ikke er glat. Hanhunden skal kunne stå fast og ikke glide. Nogle tæver vil løbe væk, når han springer på og er på vej til at trænge ind - også selvom hun er klar. Nogle tæver jamrer sig/piver. Når de hænger sammen, vil nogle tæver/hanhunde forsøge at slippe væk – det kan de ikke uden at volde skade på hinanden, og derfor skal man være klar til at holde/støtte dem, medens de hænger sammen.

​Hanhundens sæd kan deles op i 3 dele/fraktioner, og hans erektion kommer i to tempi. Først en delvis erektion, mens han bestiger tæven og fører penis ind, og dernæst en fuld erektion hvor penis svulmer op og fastlåser sig i skeden. Under første del af erektionen (delvis) afsættes første del af hanhundens sædfraktion. Denne del indeholder ingen eller kun få sædceller. Anden del af sædfraktionen – den sædholdige del - afsættes, når hunden holder op med at trippe fra side til side med bagbenene og den sidste del, når han er hoppet af, og de hænger sammen side om side eller numse mod numse. Når hanhundens svulmelegeme er afslappet igen, vil de skille sig ad. Hold godt øje med, at hanhundens penis smutter på plads i forhuden igen. 

​Det mest normale er, at der parres over nogle dage, så man er sikker på, at ramme det rigtige tidspunkt for tæven. Der anbefales ikke mere end én parring om dagen. Et tævebesøg kan have en varighed fra ½ time til flere timer.

Det vil sige, at ejer og tæve kommer det antal gange, det er nødvendigt for en vellykket parring/vellykkede parringer. Ofte hver anden dag, hvis hun ikke er progesterontestet, eller to på hinanden følgende dage, hvis hun er testet og klar til parring.

Hvis en parring ikke lykkedes

Det er ikke altid det lykkes, selvom man har de bedste intentioner og har forberedt sig grundigt – det kan være, at man er for tidlig på den eller for sent, eller at de to hunde bare ikke passer sammen, eller kan finde ud af det sammen. Så kan et besøg hos dyrlægen måske hjælpe. Derfor er det altid godt at have en aftale i baghånden med en erfaren dyrlæge indenfor reproduktion, der kan hjælpe med en insemination. Hvis situationen er, at det er for sent, vil en insemination dog også være for sent, men det kan dyrlægen afgøre.

​En insemination med frisk sæd, hvor både tæve og hanhund er til stede under inseminationen, er relativ let og ikke, som nogle mener, et overgreb på hverken hanhund eller tæve. Tapningen foregår på reproduktionsklinikken og sæden lægges i tæven enten i eller udenfor livmoderen.

Dansk Stabyhoun Klub

​Klubbens vigtigste formål er at udbrede kendskabet til Stabyhoun, en pragtfuld hollandsk jagt- og familiehund.

Rundt om racen

Ønsker du at lære mere om racen, inden du tager en beslutning?

Læs mere her

​Bliv medlem

Som medlem modtager du 4 blade årligt og støtter klubbens arbejde.

Læs mere her

Kontakt os i dag​

Ønsker du at høre mere om Stabyhouns og klubbens arbejde.

​Send os en e-mail: mail@stabyhoun.dk