AVLSREGULATIV FOR DANSK STABYHOUN KLUB – 2020.
Formål:Formålet med disse regler er at bevare, beskytte og fremme sundheden, karakter, udseende og generelle definition for racen.
Definitioner:
DASK Dansk Stabyhoun Klub: den danske forening for Stabyhoun, oprettet i henhold til Dansk Kennel Klubs regelsæt for etablering af specialklubber, med stiftende generalforsamling den 4. december 2004.
Vi samarbejder med NVSW Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen, som er den hollandske forening for Stabyhoun og Wetterhoun. Foreningen vedligeholder database over både danske og hollandske Stabyhoun.
Vi samarbejder også med Stabyklubberne i Finland, England, Sverige og Norge.
Avlsrestriktioner
Dansk Kennel Klub stiller disse krav for at hvalpene kan stambogsføres med en Basis stambog:
HD-krav: Afkom kan kun stambogsføres, såfremt begge forældre før parring har en officiel HD-status registreret i DKK.
En hund med HD grad D eller E kan undtagelsesvis benyttes i avl, hvis opdrætteren vurderer, at hundens samlede bidrag til racen vil være positivt.
Avlspartneren skal i så tilfælde altid være HD fri (grad A eller B).
Kryptocisme: Det skal på behørig vis dokumenteres, at faderen til et hvalpekuld har normale testikler på normal plads. (Det kan f.eks. ske ved at deltage i en udstilling).
Formelle krav: Der henvises herudover til DKK´s stambogsføringsregler.
Avlsanbefalinger:
For at få Basis Plus stambog med teksten ”Denne hund er avlet efter Dansk Stabyhoun Klub og DKK’s avlsanbefalinger” skal følgende være opfyldt:
1. Begge forældre skal før parring være præmieret på en FCI/DKK anerkendt udstilling med mindst Very Good eller være godkendt
på et ”Fokkershow – Fokgeschiktheid”.
2. Begge forældredyr skal før parring være HD-fotograferet og have en officiel HD-status registreret i DKK med A, B eller C.
3. Begge forældredyr skal før parring være AD-fotograferet og have en officiel AD-status registreret i DKK med status 0 eller 1
Vigtigt sundhedshensyn:
Cerebral dysfunktion (CDF)
For at overholde klubbens avlsregulativ, skal avlshunde desuden undersøges for CDF.
Hunden skal være testet for CDF eller være fri via forældrenes resultat = fri. Er en hund bærer af sygdommen kan den parres med en hund, der er fri. Hvalpe efter kombinationen fri/bærer skal testes for selv at kunne indgå i avlen.
Indavlsprocent og diversitet
For at bevare den genetiske variation (og dermed sundhed) i racen, anbefales en indavlsprocent på maksimalt 3,25 procent målt over tre generationer. DASK revurderer dette løbende. Da vores population pt. er lille i Danmark, anbefaler klubben, at den samme forælder- kombination kun tillades to gange.
DASK’s etiske anbefalinger for avl:
Tæver: Det anbefales, at tæven såvel som hanhund er 22 måneder eller ældre ved første parring. Tæven bør ikke parres efter den dag, hun er fyldt 96 måneder (8 år).
En tæve skal kunne føde sine hvalpe ved naturlige forløb. Hvis fødslen af hvalpe har forløbet ved kejsersnit 2 gange, anbefales det, at tæven ikke længere bruges i avl.
Det anbefales, at en tæve får mulighed for at restituere sig mellem hvalpekuldene. Hvis hun får hvalpe på to efter hinanden følgende løbetider, så bør hun derefter have pause i mindst en løbetid. En tæve bør ikke have mere end fem kuld i sin levetid.
Det påhviler ejeren af tæven at rette henvendelse om anvisning af en hanhund i så god tid som muligt før tævens løbetid.
Hanhunde: Antallet af en hanhunds kuld reguleres ud fra matadoravlsgrænsen for racen. Matadoravlsgrænsen fremgår af DKK’s database hundeweb og beregnes som 25 % af det gennemsnitlige årlige registreringstal. Ved brug af en udenlandsk hanhund skal denne være avlskåret i det pågældende land eller på en international udstilling.
Generelt:
Begge forældre skal før parring være præmieret på en FCI/DKK anerkendt udstilling med mindst Very Good eller være godkendt på et ”Fokkershow – Fokgeschiktheid”.
DASK anbefaler, at man udstiller sin Stabyhoun minimum 2 gange, meget gerne flere gange, for at få den bedste vurdering ift. ens hunds eksteriør.
”Fokkershow – Fokgeschiktheid” er et avlsgodkendelses-arrangement i Holland.
Vedr. HD-status
Undersøgelsen udføres på et tidspunkt, hvor hunden er mindst 12 måneder. Husk at gøre det med rekvisition via Hundeweb, så resultatet bliver registreret.
Hunde med status A og B kan kombineres med hunde, der har A, B og C
Hunde med status C kan kombineres med hunde, der har A og B
Hunde med status D og E bør ikke bruges i avlen.
Vedr. AD-status
Også denne undersøgelse foretages, når hunden er mindst 12 måneder – og med rekvisition via Hundeweb, så resultatet bliver registreret.
Hunde med status 0 kan kombineres med status 0 og 1.
Hunde med status 1 kombineres med status 0.
Hunde med status 2 og 3 bør ikke bruges i avlen.