​Specialklub under DKK for racen Stabyhoun

Racen stammer fra Holland. NVSW er den hollandske klub.

​Spørgsmål og svar - Stabyhoun

​Dette er nogle af de hyppigst stillede spørgsmål om Stabyhoun, så hvis du er interesseret i racen, kan du sandsynligvis finde svar på nogle af dine spørgsmål enten her på siden eller et andet sted på klubbens hjemmeside.

Ud over at racen er meget kærlig, hengiven, loyal og villig til at samarbejde, er det også en hund, som oprindeligt blev opdrættet til at kunne gå på jagt og handle selvstændigt, så forvent en aktiv hund, der kræver og elsker træning, og forvent at den er gøende.

Du skal være indstillet på, at racen kun kan trænes med positive metoder og er langsommere i mental udvikling end andre jagthunderacer. Stabyhoun har nogle tydelige udviklingsperioder, hvor man som ejer skal have forståelse for, at den unge hund er teenager og både kan være egenrådig og frygtsom i perioder.

Søg gerne information på hele denne side inden du skriver dig op til en hvalp hos en opdrætter. Du er også velkommen til at kontakte bestyrelsen, hvis du har brug for uddybning, eller hvis du har yderligere spørgsmål. Dansk Stabyhoun Klub anbefaler, at interesserede i racen kontakter en eller flere besøgsfamilier for at få et indblik i det daglige liv med en Stabyhoun. Find besøgsfamilierne på hjemmesiden eller spørg på klubbens åbne Facebook-gruppe, om der er en Stabyhoun i dit nabolag, du kan besøge.

Stabyhoun-hvalp på 1½ måned (Kasper)​​

Hvordan udtales navnet ‘Stabyhoun’?

Stabyhoun, Stabijhoun, Friese Stabij eller Frisian Pointer kaldes i Danmark for Stabyhoun og udtales STA-bi-haun. Der er intet d til slut i navnet, og navnet udtales derfor heller ikke med d. Navnet forkortes ofte til Staby som udtales STA-bi.

Navnet betyder stå mig bi.

Hvor kan jeg se en Stabyhoun?

Der bor Stabyhouns fordelt over det meste af Danmark, og en del familier tager gerne imod besøg, hvis du har lyst til at møde en Stabyhoun i dens vante omgivelser. Du kan finde en liste over besøgsfamilier i Danmark her: https://www.stabyhoun.dk/hvalpe/besoegsfamilier.aspx.

Stabyhouns kan være lidt reserverede overfor fremmede, der lige skal ses an, og måske får man et bjæf med på vejen. De kan ofte købes for en lækker godbid.

Hvilken kendt hunderace ligner Stabyhoun i forhold til størrelse, evner og adfærd?

Stabyhoun er en virkelig unik race, som har en kombination af egenskaber, færdigheder og karakteristika, som er ulig nogen anden hund.

Man antager at Stabyhoun nedstammer fra de hunde, der kom til Holland under den spanske besættelse i det 16. og 17. århundrede, og at de har udviklet sig derfra. Stabyhoun er beslægtet med den hollandske Drentsche Patrijshond, Kleiner Münsterländer, og i mindre grad til den hollandske Kooikerhondje og den tyske langhårede pointer (tysk langhår).

I begyndelsen af ​​1940'erne blev Stabyhoun officielt anerkendt i Holland som selvstændig race, og Stabyhoun er kategoriseret som en kontinental pointer af spanieltype af Fédération Cynologique Internationale (FCI). Stabyhouns er aktive, intelligente og ivrige. I temperament kan Stabyhoun være meget som andre pointerracer med deres intelligente, men uafhængige arbejdsmoral, og deres drive til jagt. Nogle gange omtales Stabyhoun som 'stædig', men en mere præcis beskrivelse vil være en hund, der er opdrættet til at tænke selv, og som har brug for motivation til at følge dens ejers ønsker. Det er en race, der kan trænes meget, og som vil arbejde sammen med dig, ikke for dig, og det er vigtigt at give en vedholdende, konsekvent og veltilrettelagt træning. En Stabyhoun trænes med positiv forstærkning og kan ikke tvinges. Træningen foregår i hundens tempo, da racen ikke samarbejder, hvis øvelserne forceres. Af natur har de ikke samme høje energi som mange pointere, men dette må ikke forveksles med manglende motivation, drive eller motionskrav, hverken mentalt eller fysisk. Stabyhoun er en succesfuld brugshund, med en god 'sluk'-knap.

Stabyhoun kan være mere usikker end andre jagt-, pointer- og retrieverracer. Racen kræver generelt omhyggelig socialisering og forståelse for hvalpens og unghundens perioder med usikkerhed. Nogle Stabyhouns kan gennemgå reaktive stadier, hvor deres følsomhed og vokale tendenser kombineres i en støjende reaktion på noget, der bekymrer dem. De kan i disse stadier virke sky og foretrække kun at være sammen med deres nærmeste familie. De kan også reagere ved at blive mørkerædde i en periode og blive forskrækket over almindelige dagligdags ting. Eksempelvis et skilt på gåturen eller et fødselsdagsflag ved døren. Ofte er det i forbindelse med kønsmodenhed, at racen reagerer uventet og uhensigsmæssigt. Dette går over, hvis man som hundeejer viser hunden det fornødne hensyn i perioden og sænker krav til socialisering og den daglige træning. Hvis du oplever at din hund reagerer voldsomt, er det en god idé at få vejledning fra en adfærdsrådgiver med fokus på positiv forstærkning for at hjælpe dig med at forstå din hunds kropssprog, og hvordan du og din hund kan arbejde igennem de følsomme perioder.

Hvor er en Stabyhoun-hvalp registreret? Alle stambogsførte Stabyhouns der fødes i Danmark bliver registret hos Dansk Kennel Klub og i den hollandske stambogsdatabase for Stabyhoun, ZooEasy. Racen er godkendt i det internationale stambogsregister FCI, Fédération Cynologique Internationale, og har racenummer 222.

Racen er i Gr7 sammen med de øvrige stående jagthunderacer.

Hvor stor er en Stabyhoun?Generelt viser Stabyen sig at være mindre, end folk forventer, når de møder en for første gang. Det er en mellemstor hund, som kan sammenlignes med en lille Labrador. Tæver er omkring 49 cm høje og hanner er omkring 53 cm, og typisk vejer de mellem 18-25 kg.

Hvilke farver er anerkendte for Stabyhoun?

Stabyhoun er registreret i tre forskellige farver - sort og hvid, brun og hvid og roan i sort eller brun variant. Nogle Stabyhouns fødes med hvide markeringer i hovedet. Nogle af disse forsvinder måske, efterhånden som den sorte pels vokser, men alle hvide markeringer er tilladte. Roan er teknisk set et mønster frem for en farve, som får hunden til at fremtræde med et skimlet udseende i enten sorte eller brune farver. Roan er meget sjældent i racen. Sort og hvid er den dominerende farve, så den er mest almindelig. Trefarvet eller sabel ses lejlighedsvis, men dette er ikke en anerkendt farve, så disse hunde kan ikke kvalificere sig til avl.​

Trefarvet - en ikke anerkendt farvekombination

Er Stabyhoun en god race for en førstegangsejer?

Det er svært at sige klart ”ja” eller ”nej”, for i denne sammenhæng er erfaring med hunde måske lige så vigtig som hundeejerskab. En Stabyhoun er meget hengiven, kærlig og loyal. Den er også meget intelligent og ret viljestærk, så en Stabyhoun har brug for et hjem med en ejer, der har tid og tålmodighed til at opdrage og træne sin hvalp til at blive en glad og velafbalanceret hund. Man skal huske på, at en harmonisk Stabyhoun har racetypiske træk, som racen er avlet til i generationer, og som netop gør Stabyen til den race, den er.

Den vil være gøende, når den ser grund til at gø, og den vil have lov til selv at bestemme hvilke fremmede mennesker, den hilser på, og at der er nogle, den ikke så hurtigt kan lide som andre. Den vil blive forskrækket over ting, for så alligevel forsigtigt at undersøge dem i eget tempo, og den vil have et godt jagtdrive, hvis der er andre dyr, der løber, eller fugle der basker med vingerne. Det er alt sammen normal adfærd for racen.

Generelt gør kombinationen af ​​følsomhed og stædighed Stabyen til en udfordrende race. Uanset om du ser dig selv som hundefører, hundeejer eller hundeelsker, er det ikke sikkert, at en Stabyhoun er det bedste match til dig. Bliv derfor venligst ikke fornærmet, hvis vores råd eller en opdrætters råd er, at du bør overveje en anden race til din familie. Det er fordi, vi sætter vores races sundhed og velvære meget højt og kun ønsker, at hvalpene kommer til de rette ejere, hvor både hund og ejer trives med hinandens selskab i de mange år, som en Stabyhoun lever.

Hvis du aldrig har mødt eller ejet en Stabyhoun før, bør du besøge en besøgsfamilie, og gerne flere, for at lære mere om racen. Du kan finde en liste over besøgsfamilier her: https://www.stabyhoun.dk/hvalpe/besoegsfamilier.aspx

Kræver Stabyhoun en masse motion hver dag?

Selvom Stabyhoun er en aktiv og energisk hund, er motionsbehovet ikke overdrevent højt ved en fuldt udvokset Stabyhoun, men regn med, at godt en times gåtur hver dag kan tilfredsstille den, hvis turene indebærer god tid til at snuse og til at være sammen med andre hunde. Derudover kommer tiden til træningsøvelser, der stimulerer den mentalt. En Stabyhoun kræver mere mentalstimulering end en gåtur, f.eks. i form af lydighedstræning, søgelege, NoseWork eller andet. Når vi taler om hvalpe, er det vigtigt ikke at gå for hurtigt frem. Mental stimulering, blid leg og grundlæggende lydighedstræning er fantastisk til at holde en ung hund beskæftiget.

Har Stabyhoun tendens til at være nervøs og ængstelig?

Stabyhoun er en intelligent hund, og nogle kan betragtes som mere forsigtige end de mere kendte jagthunderacer. Socialisering og træning vil sikre, at din hund er velstimuleret, hvilket vil gøre din hund mere selvsikker i nye og uvante situationer.

Stabyhoun er en sensitiv race på godt og ondt, og derfor vil den opfatte selv små signaler og ændringer i dit følelsesregister – vrede, stress, glæde osv. - og vil i disse situationer reagere derefter. Stabyhoun tolererer IKKE strafbetinget adfærdskorrigering, og vil reagere nervøst på tvang, hård tone og straf. Er du selv nervøs og usikker eller er du træner af ”den gamle skole”, er Stabyhoun ikke en race for dig. Den søger en god støtte i sin ejer, når den er i en utryg situation, og der skal du være venlig, stærk og rolig for din hund.

Hvor meget gør Stabyhoun?

Dette spænder fra at den gør meget til at den gør sjældent, og der er ikke meget, der tyder på, at opdrættere kan bestemme, hvilken hvalp der gør, før de forlader reden. Det er en hunderace, der blev avlet til at være en vagthund og gårdhund. I det ligger der, at hunden skal varsle, når der er gæster på matriklen, så gø-adfærd skal forventes. Nogle gør nærmest aldrig, andre har en fornemmelse af en stor matrikel og gør ad forbipasserende på vejen. Gø-adfærd er trænbar til at kunne dæmpes, men ikke en adfærd, der helt kan fjernes. En stille hvalp er ikke ensbetydende med en stille voksen hund – der er stor forskel på, hvornår de enkelte hunde finder deres “stemme”. De anser det for deres pligt at lade dig vide, at der er nogen i nærheden, så forvent at din Stabyhoun gør dig opmærksom på, at der kommer nogen.​

Er Stabyhoun en familiehund?

Stabyhoun er en jagthunderace, før den er en familiehund. Under begrebet jagthunderacer ligger også, at en Stabyhoun meget gerne vil bruges og bruge sit hoved. De fleste Stabyhouns hviler bedst i sig selv, når de bliver aktiveret mentalt med opgaver. Det kan være næsearbejde som spor, NoseWork eller feltsøg. Det kan også være andet som mere lydighedsbaseret træning som rally, agility, hoopers m.v. Stabyhoun er en meget intelligent hund som lærer meget hurtigt – så vil man f.eks. ikke have dem i sengen, skal man aldrig invitere dem derop. 

​En velstimuleret Stabyhoun er en fantastisk familiehund – også til mindre børn. For alle hunderacer gælder dog her, at opdragelse af børnene er vigtig, og det er vigtigt at give både hund og børn rammer for samværet.

Er Stabyhoun god med børn?Ja – typisk er de skønne med børn, og mange betragter denne race som en hengiven familiehund. Den er loyal, blid og kærlig over for sin familie, men som med enhver anden hund skal Stabyhoun være en hvalp først. At opdrage en fantastisk familiehund kommer med alle de sædvanlige udfordringer og belønninger. Forvent at din hvalp snapper, leger vildt, gør, bider i ting, hopper op, tisser på gulvet og meget meget mere. Der kræves megen tid, tålmodighed og konsistens at opdrage en hundehvalp, men det er let, at lære en Stabyhoun at være rolig indendørs og lære den at være rolig og hensynsfuld sammen med børn, så længe du er konsekvent og venlig i din daglige opdragelse af hunden.

Hvordan træner man bedst en Stabyhoun?

Positiv association og belønningsbaseret træning er den bedste og eneste måde at træne din Stabyhoun på, hvis du vil have succes med din træning. Stabyhoun er selvstændig og noget egenrådig, hvilket er en fordel for en jagthund, så den kræver faste og kærlige rammer. Den vil gerne samarbejde, men af og til på egne betingelser og ofte gider en Stabyhoun ikke mange gentagelser. Alle bør gå til hundetræning, uanset om man selv er en meget dygtig træner, der er altid nyt at lære for hund og ejer, og træningen er en vigtig del af en Stabyhoun hvalp og unghunds socialisering og miljøtræning.

Det er en rigtig god ide at gå til jagthundetræning med racen, uanset om du skal bruge den på jagt eller ej, da der til jagttræning vil være mange øvelser som tilgodeser en Stabyhouns behov for mental stimulering. Husk dog, at det kun kan være træning med positiv forstærkning, og ikke alle træningspladser desværre ikke er helt i mål endnu.

Ud over almindelig lydighedstræning og jagttræning er der en række træningstyper, som er velegnet for en Stabyhoun – det kan være NoseWork, Schweiss-spor, feltsøg, biathlon, agility, Hoopers og ringtræning/udstillingstræning. Der vil løbende være introduktion til nogle af disse træningsformer på Dansk Stabyhoun Klubs hjemmeside https://www.stabyhoun.dk/aktiviteter/aktiviteter.aspx.​

Nova på job til nosework - vis mig din duftkilde

Bellis til canicross

​Tibo og Tess til jagttræning på placeboard

Er Stabyhoun en god jagthund?

I Europa og Skandinavien bruger en række ejere deres Stabyhoun som jagthund. De er glade for at tilbringe timer i marken og venter tålmodigt på skuddet. Historisk er Stabyhoun brugt som både pointer og blødmundet retriever til jagt på fugle og kaniner, og Stabyhoun har også en imponerende snude og er god til blodsporing. Nogle er rigtigt gode jægere på mosegrise, muldvarpe, mus, rotter, harer, katte mv. og jager gerne selvstændigt. Nogle tager ligeledes gerne jagten på et rådyr eller andet storvildt. Indlæring af impulskontrol og hjemkald er derfor meget vigtig, og allerede fra hvalp skal du styrke indkaldet så meget som muligt og forhindre, at hunden får succes med at løbe efter vildt. Da racen er en stående jagthund, kommer den ofte ind med vinden bedst muligt i snuden, så ofte i en bue, og ikke nødvendigvis i en lige linje.

På denne video kan du se Baike, en Stabyhoun-tæve, spore en såret kanin 150 meter væk (https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=18R2rNA6To4).

Racen kræver en masse tålmodig og konsekvent træning, tidlig eksponering for vildt og lyden fra pistolen. Det er en hund, der – i en ung alder - har brug for at blive opbygget fremfor at blive kontrolleret. Begynd derfor ikke med massiv træning af selvkontrol, for du risikerer at miste din hunds entusiasme for altid.

Elvis på gåsejagt

Er Stabyhoun god til jagthundearbejde?

Stabyhoun blev traditionelt brugt som både en blødmundet retriever og som en pointer, så ja, den kan være god til jagthundearbejde.

Svaret er afhængig af dine evner som træner, din villighed til at lægge de træningstimer i det og den tålmodighed, som det tager at få trænet en god jagthund uanset race, og den pågældende hunds temperament. I Holland kan du gå til jagtprøver specifikt lavet til Stabyhoun, hvor hunden blandt andet skal dirigeres, gå spor, kunne en grad af lydighedsøvelser og apportere i forskellige situationer.

På dette link kan du læse mere om Stabyhoun som jagthund https://www.stabyhoun.dk/CustomerData/Files/Folders/23-klubblad-artikler/1623_der-bor-en-alsidig-jagthund-i-en-stabyhoun-januar-2022.pdf

Graver en Stabyhoun huller i haven?

Ja, en Stabyhoun kan lide at grave efter muldvarpe, mus og også gerne grøntsager. Dog kan man lære en Stabyhoun at begrænse adfærden ved at sætte ind tidligt. Det kan være en god ide, at give hunden et sted den godt må grave eller sin egen sandkasse.

Er en Stabyhoun god til eks. agility eller anden hundesport?

Stabyer er glade, når de får en 'opgave', men denne race er ikke så drevet af at behage eller arbejde for dig, den arbejder i høj grad for sig selv, men vil meget gerne samarbejde med dig. Derfor vil du også opleve, at det med en Stabyhoun tager lidt længere tid at opnå eliteniveau indenfor de forskellige hundesportsgrene, end med de mere pleasende og villige racer. En del Stabyhoun ejere deltager i K9 Biathlon løb og Canicross, og der er racen meget villig til både løb og forcere forhindringer.

Kan jeg konkurrere i eks. nosework, agility eller andet med min Stabyhoun?

Ja, du kan blandt andet deltage i konkurrencer under Dansk Kennel Klub. For at kunne konkurrere skal din Stabyhoun have en resultatbog og være vaccineret. Du kan læse mere om kravene her (https://www.dkk.dk/kurser-prover-og-traening/aktiviteter-med-din-hund/agility/agility-konkurrecer-i-dkk).

Der er også andre hundeklubber og private hundetræningsinstruktører, der arrangerer officielle eller uofficielle konkurrencer

Kan jeg udstille min hund i Danmark?

Ja, du kan deltage i udstillinger arrangeret af Dansk Kennel Klub og finder en liste på Dansk Kennel Klubs Hundeweb over officielle og uofficielle udstillinger i Danmark og nogle gange årligt kan du deltage i en udstilling kun for Stabyhouns arrangeret af Dansk Stabyhoun Klub. Udstillingerne er anerkendt af Dansk Kennel Klub og resultatet bliver registreret på hunden.

Vil du på udstilling bør du deltage i ringtræning, så du viser hunden bedst muligt frem, og den har prøvet at vise tænder og blive rørt ved af en fremmed. Du kan finde lokal træning på DKKs side under aktiviteter og det sker også, at Dansk Stabyhoun Klub arrangerer ringtræning forskellige steder i landet.

Til vores egne udstillinger forsøger vi at skabe en rigtig god stemning og fællesskab, selvom man også er konkurrenter, så man trygt kan komme og være ny på udstilling. Vi sikrer, at dommerne er klar over, at der er mange nye, og giver en fair chance, så der er plads til, at man kan være lidt nervøs. De øvede udstillere vil altid gerne dele erfaringer og hjælpe nye udstillere i gang.

Kan jeg konkurrere i jagt?

Ja, du kan finde forskellige jagtprøver på Dansk Kennel Klubs Hundeweb. Du kan eksempelvis deltage på Schweissprøver, markprøver, apporteringsprøver og til Jagt Egnetheds Test (JET). Dansk Stabyhoun Klub arrangerer endnu ikke andre jagtprøver end Schweissprøve, men mange jagtprøver er for alle jagthunderacer.​

Stolt Tina og Cia efter gennemført schweissporprøve

Bestemmer Dansk Stabyhoun Klub hvilke hunde der kan få hvalpe?

Nej, Dansk Stabyhoun Klub bestemmer ikke, hvem der skal indgå i avl, men yder avlsvejledning til opdrættere, der ønsker et opdræt efter Dansk Kennel Klubs regelsæt og Dansk Stabyhoun Klubs avlsanbefalinger.

Når en opdrætter anmoder om at bruge en hanhund, gennemgår avlsudvalget kombinationen af de to hunde for at sikre, at samme alvorlige sygdom ikke figurerer hos begge hundes nære aner i en sådan grad, at der er øget risiko for, at den gives videre. Avlsvejledning er et vigtigt aspekt i raceklubbens opgave med at beskytte sundheden og diversiteten.

Via opdræt gennem Dansk Stabyhoun Klub kan vi sikre, at kun hunde fra forældre, der har gennemgået alle anbefalede sundhedstests og vurderinger, sælges til familier i Danmark og udlandet. Ved at købe Stabyhoun-hvalp der er opdrættet efter klubbens avlsanbefalinger, kan du spille en rolle i at fremme ansvarlig avl.

Jeg foretrækker en Stabyhoun, der er sort/hvid med sort hoved. Kan jeg selv vælge farve?

Den mest almindelige farve er sort og hvid med eller uden hvide markeringer i hovedet. Racen findes dog også i den sjældnere brun og de meget sjældne sort og brun roan (skimlet). Tal med opdrætteren inden om dine ønsker, når du bliver skrevet op til en hvalp, men forvent ikke, at du kan vælge farven eller vælge en hund uden hvide markeringer i hovedet. De fleste opdrættere vælger den hvalp, der passer bedst til dig og din levevis, så I kan få mange gode år sammen, og det er langt vigtigere end hundens udseende.

I forhold til farve anbefaler vi, at du er åben i denne henseende. At have en præference udelukkende på farve, kan i bedste fald forlænge din ventetid betydeligt. I værste fald kan det afskrække nogle opdrættere, der føler, at temperament og match mellem hvalp og køber er vigtigere end farven.

Er der forskel mellem hanhunde og tæver?Der er forskelle i både de fysiske og mentale aspekter af hanhunde og tæver. Fysisk er den internationale standard, at en hanhund skal være omkring 2-3 cm højere og veje 3-4 kg mere end en tæve. Der skal være tydeligt kønspræg, så en hanhund skal se maskulin ud og en tæve have et feminint udseende. En hanhund kan nogle gange være mere selvsikker end en tæve, men som med enhver race er dette kun gennemsnitsbetragtninger.​

Har Stabyhoun tendens til separationsangst / alenehjemme problemer?

En hund er et socialt dyr, og en Stabyhoun er en meget selskabelig hund. En Stabyhoun vil meget gerne være sammen med sine mennesker – på gåturen, på løbetur, under havearbejdet, til træning, i sofaen, i sengen og på toilettet. Som sådan er dette ikke en hunderace, der trives alene i mange timer hver dag. Det er ikke for ingenting, at Stabyhoun oversættes til 'Stand By Me', og de har brug for ejere, der vil stå dem bi. Alene-hjemme-træning er derfor meget vigtigt – også når du har hjemmearbejde, er pensionist eller lignende. Det er tilrådeligt at sætte megen tid af til at træne ”alene-hjemme” med en Stabyhoun, så den trænes gradvist til at være alene hjemme i løbet af arbejdsdagen, ligesom det er tilrådeligt at holde alene-hjemme-træningen ved lige - også i perioder med ferie. Nogle har gode erfaringer med at lade deres Stabyhoun lytte til radio, afslappende musik eller lydbøger, mens den er alene.

Kræver Stabyhoun megen pelspleje?

Nej. Pelsen er let at vedligeholde og filtrer ikke. Stabyhoun har en pels, der naturligt afstøder skidt og har lidt eller slet ingen hundelugt. Man kan klare de fleste dage med en god aftørring efter gåture i vores varierende danske vejr. Stabyhouns har 2 årlige store fældeperioder. Nogle oplever at man i den periode kan børste hår af til en ekstra hund. Andre fælder mindre. Pelsen behøver som sådan ikke at blive børstet, men plukning af ører kan være påkrævet, hvis man ikke ønsker et alt for pjusket udseende.

Har Stabyhoun sundhedsproblemer?

Overordnet set er Stabyhoun en sund race, men som med de fleste mellem- og store racer, har Stabyhoun mere tendens til hofte- og albueproblemer end mindre racer. Andre tilstande, som vi er opmærksomme på, er epilepsi, radius curvus (en udviklingsdeformitet af forbenet), SRMA (Steroid Responsive Meningitis Arteritis) og persisterende ductus arteriosus (en arvelig hjertefejl). Dansk Stabyhoun Klub arbejder tæt sammen med den hollandske Stabyhoun forening og andre udenlandske klubber for at overvåge, vurdere, og undgå risikoen for eventuelle arvelige tilstande. Ved at få en Stabyhoun-hvalp gennem Dansk Stabyhoun Klub, er du med til at støtte sund avl og bevarelse af disse vidunderlige hunde.​

Hvordan kan jeg få fat i en Stabyhoun-hvalp?

Dansk Stabyhoun Klub står ikke for salg af hvalpe i Danmark, men de fleste hvalpe som avles gennem klubben, vil fremgå af klubbens hvalpeliste (https://www.stabyhoun.dk/hvalpe/hvalpeliste.aspx). På klubbens hjemmeside kan du ligeledes finde en oversigt over de opdrættere i Danmark, der har ønsket et link til deres hjemmeside via klubben (https://www.stabyhoun.dk/links.aspx). Hvis du er interesseret i at få en hvalp, kan du kontakte en eller flere opdrættere og anmode om at komme i betragtning til en hvalp hos dem. Hvis du ikke allerede har mødt en Stabyhoun, vil vi kraftigt opfordre til, at du gør det ved at besøge en eller flere af vores besøgsfamilier. På denne liste kan du se, hvem der har sagt ja til at få besøg (https://www.stabyhoun.dk/hvalpe/besoegsfamilier.aspx).

Kan man være sikker på at få en hvalp, hvis man står på venteliste hos en opdrætter?

Nej. Opdrætteren kan ikke vide før sidst i tævens drægtighed, hvor mange hvalpe der kommer, og det er først når de er født, at man kan se, hvilket køn de er. Står du på venteliste hos flere opdrættere, bør du give besked, hvis du får en hvalp fra en anden opdrætter eller beslutter dig for en anden race, så de kan tage andre ind på listen. I Danmark fødes der omkring 100 stambogsførte Stabyhoun-hvalpe om året, og til sammenligning fødes der mere end 2000 stambogsførte Labrador Retrievere på et år.

Hvad er proceduren, hvis jeg ønsker at importere en Stabyhoun-hvalp fra et andet land?

Kontakt avlsudvalget. Hvis du ønsker at importere en hvalp til fremtidig avl, vil vores internationale kontakt meget gerne hjælpe dig med at finde en egnet hvalp i udlandet.

Hvad koster en Stabyhoun-hvalp?
I Danmark koster en Stabyhoun-hvalp mellem 12.000 og 17.000 kroner (2022/2023)

Fortæl mig om medlemskab af Dansk Stabyhoun Klub

Medlemskab af Dansk Stabyhoun Klub koster 250 kroner om året for et enkeltmedlemskab og 400 kroner årligt for et familiemedlemskab. Når du køber en hvalp, der er opdrættet i henhold til klubbens retningslinjer, får du gratis medlemskab året ud. Som medlem er du er med til at støtte klubbens arbejde med racen Stabyhoun. Betalingen går til at drive klubbens website, til at afholde klubbens udstillinger og til betaling af klubbens adgang til ZooEasy, som er den hollandske stambogsdatabase for Stabyhoun samt til medlemskab af den hollandske Stabyhoun klub NVSW. Bestyrelsen arbejder gratis.

Som medlem vil du modtage klubbens medlemsblad "DASK" 4 gange årligt. Du har også mulighed for at deltage i klubbens aktiviteter og den årlige udstilling, få din hund mentalbeskrevet og modtage vejledning om avl, samt få svar på spørgsmål om racen​. Noget af det kan du også få uden at betale medlemskab, men er du medlem, støtter du klubbens arbejde. Du har ligeledes mulighed for at få adgang til klubbens lukkede Facebook-gruppe og få ZooEasy-adgang.

Hvad med kastrering og sterilisering?Fordi Stabyhoun er så sjælden en race, opfordrer Dansk Stabyhoun Klub alle, der får en Stabyhoun-hvalp, enten fra Danmark eller udlandet, til at lade den modne fuldt ud uden kastration eller sterilisering før en beslutning træffes. Hvis man har mod på det, råder Dansk Stabyhoun Klub ligeledes til at overveje, at lade sin hund indgå i avl ved enten at få et kuld hvalpe, eller ved at stille sin hanhund til rådighed for avl, hvis det kan være gavnligt for racens genpulje. Dansk Stabyhoun Klub står altid til rådighed for rådgivning om avl.

Jeg er interesseret i, at min hund skal indgå avl – hvordan gør jeg?

Det er klubbens ønske, at så mange hunde som muligt indgår i avl, så vi sikrer racens diversitet. Hvis du ønsker at bruge din hund i avl, skal den først godkendes til avl. Avlskrav for Stabyhoun er, at hunden skal have røntgen af hofter og albuer, som skal registreres i Dansk Kennel Klub. Resultatet skal være HDA, B eller C og AD0 eller AD1. Du skal derfor købe rekvisitioner hos DKK, inden du får din hund røntgenfotograferet. Din hund skal opnå mindst én Very Good på en officiel hundeudstilling eller på en eksteriørvurdering. Din hunds status for Cerebral Dysfunktion (CDF) skal være kendt. De fleste hunde er fri via deres forældre, men nogle skal have taget en DNA prøve ved egen dyrlæge, og prøven skal sendes til et laboratorie. Du kan få hjælp i avlsudvalget til at tjekke din hunds status. Disse krav gælder uanset, om det er en han eller tæve du har, som du ønsker avlsgodkendt. Har din hund en alvorlig sygdom eller er den kryptokid (mangler en eller begge testikler), kan den ikke blive avlsgodkendt. Du kan læse mere om avl her (https://www.stabyhoun.dk/avl-sundhed/avl-hvordan.aspx).

Hvad hvis jeg ikke er sikker på, om jeg er interesseret i avl?

Kontakt avlsudvalget. Vi vil hjælpe dig med vejledning og sætter dig gerne i kontakt med en opdrætter eller hanhundeejer, som du kan tale med om, hvordan det er at have sin hund i avl, og hvilke overvejelser der kan være.

Hvad sker der, hvis jeg bliver nødt til at omplacere min Stabyhoun?Det er vores ønske, at ingen Stabyhoun nogensinde kommer i et usikkert internatmiljø. Derfor råder vi til, at købere og opdrættere i deres kontrakt er enige om de specifikke vilkår for genhusning af hvalpen, hvis omstændighederne gør, at hvalpen/hunden har brug for et nyt hjem. Nogle opdrættere ønsker at få forkøbsret til at købe hunden tilbage til en på forhånd aftalt pris (f.eks. 50 % af den oprindelige pris). Andre opfordres til at søge omplacering via Dansk Stabyhoun Klub, som samarbejder med ejeren om at finde et nyt hjem til hunden i Danmark. Ønsker du omplacering via klubben, er det gratis for medlemmer. For ikke-medlemmer koster dette et omplaceringsgebyr på 250 kroner, som dækker at de nye ejere indtræder i foreningen. Klubben bestemmer ikke, hvem der skal overtage en hund, det er udelukkende en aftale mellem ejer og køber.

Dansk Stabyhoun Klub

​Klubbens vigtigste formål er at udbrede kendskabet til Stabyhoun, en pragtfuld hollandsk jagt- og familiehund.

Rundt om racen

Ønsker du at lære mere om racen, inden du tager en beslutning?

Læs mere her

​Bliv medlem

Som medlem modtager du 4 blade årligt og støtter klubbens arbejde.

Læs mere her

Kontakt os i dag​

Ønsker du at høre mere om Stabyhouns og klubbens arbejde.

​Send os en e-mail: mail@stabyhoun.dk